Η Εικονική Πραγματικότητα στη Σχολική Τάξη

by vrblog
257 views

Η εικονική πραγματικότητα (VR) είναι μια καινοτόμα τεχνολογία που μπορεί να βρει εφαρμογή στις διδακτικές αίθουσες και να συμπληρώσει τη διδασκαλία ενός μαθήματος. Η χρήση VR επιτρέπει στους μαθητές να εξερευνήσουν, να εμβυθιστούν και να βιώσουν εικονικά περιβάλλοντα. 

Η χρήση της εικονικής πραγματικότητας μπορεί να λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό εργαλείο στην τάξη με δύο τρόπους:

Α. Πρώτον, οι μαθητές μπορούν να εξερευνήσουν ένα εικονικό περιβάλλον χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή, ένα πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι.

Β. Δεύτερον, οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν συσκευές όπως χειριστήριο και ακουστικά VR με οθόνη, το VR headset. Η χρήση του VR headset προσφέρει στους εκπαιδευτικούς νέες δυνατότητες και ποικιλία μεθόδων μάθησης,  επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διδακτική οποιουδήποτε μαθήματος. Για παράδειγμα, οι μαθητές μπορούν να περιπλανηθούν σε ένα τροπικό δάσος και να ανακαλύψουν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Η τεχνολογία VR έχει μεγάλο περιθώριο για σχεδιασμό και κωδικοποίηση. Μπορεί να ενσωματωθεί στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών και να διδάξει στους μαθητές προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες, καταρρίπτοντας εμπόδια όπως είναι η τοποθεσία και η επικοινωνία.

Τα Οφέλη χρήσης VR στη Σχολική Τάξη

Η χρήση VR στη σχολική αίθουσα είναι μια διασκεδαστική εμπειρία, που προσφέρει τόσο εκπαιδευτικά όσο και ψυχαγωγικά οφέλη και μπορεί να τραβήξει την προσοχή της νέας, ψηφιακής γενιάς σε όλους τους κλάδους.

Από την εικονική επίσκεψη σε παγκόσμιες γκαλερί και μουσεία μέχρι τη συμμετοχή σε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στην εποχή των δεινοσαύρων, η χρήση της εικονικής πραγματικότητας VR στην εκπαίδευση παρέχει πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία αναγράφονται παρακάτω:

Συνοπτικά η χρήση VR στην εκπαίδευση:

Ø  Mετατρέπει τη μάθηση σε ζωντανή εμπειρία.

Σύμφωνα με μελέτες, οι μαθητές μαθαίνουν καλύτερα μέσω διαδραστικών μεθόδων μάθησης και βιωματικών εμπειριών, παρά διαβάζοντας βιβλία ή κοιτώντας τον σχολικό πίνακα. Η εικονική πραγματικότητα προσφέρει τη δυνατότητα της καθημερινής, βιωματικής εμπειρίας και της ενεργητικής μάθησης, παρόμοιας με εκείνη που αποκτάται στις σχολικές εκδρομές, αλλά από την άνεση της σχολικής τάξης.

  • συντελεί στην απομάκρυνση των περισπασμών και ενισχύει τη δέσμευση και την αφοσίωση των μαθητών.

Με τη χρήση VR, οι μαθητές βυθίζονται πλήρως σε ένα συνθετικό περιβάλλον. Αυτή η δυνατότητα εξαφανίζει τους σχολικούς θορύβους και τους περισπασμούς με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ικανότητα των μαθητών να συγκεντρώνονται και να μαθαίνουν. Στη σημερινή εποχή, που η προσοχή των μαθητών σε ένα αντικείμενο είναι περιορισμένη λόγω διάφορων περισπασμών, η χρήση της εικονικής πραγματικότητας είναι κάτι που τους συναρπάζει και τους οδηγεί σε βαθύτερα επίπεδα δέσμευσης με τα σχολικά μαθήματα. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές βαρετές διαλέξεις, η χρήση VR ενθουσιάζει τους μαθητές και τους κάνει να αφοσιωθούν. Επιπλέον, με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας, οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε σχεδόν απεριόριστα εικονικά περιβάλλοντα, τα οποία είναι πλούσια σε νέα πράγματα και εμπειρίες. Με τη χρήση του κατάλληλου διδακτικού υποστηρικτικού υλικού οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιτύχουν συνάφεια με τη μάθηση μέσω του VR.  

Ø  Βοηθά τους μαθητές να μαθαίνουν πολύπλοκα θέματα

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η εικονική πραγματικότητα μπορεί να βελτιώσει την κατανόηση του χώρου και την απομνημόνευση.  Επιτρέποντας στους μαθητές να βιώσουν τη μάθηση από την προοπτική του α’ προσώπου, βλέποντας όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους, η χρήση VR συντελεί στη βελτίωση της συνολικής κατανόησης των πιο περίπλοκων θεμάτων, θεωριών και γλωσσών. Ø  Προετοιμάζει τους μαθητές για τον εργασιακό τομέα.Η γενιά των neo-millenials δείχνει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Τεχνολογία σε σύγκριση με κάθε άλλη προηγούμενη γενιά. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ενισχύσουν στους νέους αυτούς το πάθος τους για την τεχνολογία και να τους προετοιμάσουν για τον εργασιακό τομέα, ιδιαίτερα αφού, σύμφωνα με προβλέψεις, πολλοί παραδοσιακοί τομείς εργασίας που δεν απαιτούν χρήση τεχνολογίας μπορεί να εκλείψουν. 

  • Ενισχύει την διατήρηση της πληροφορίας στη μνήμη.

Εκτός από το γεγονός ότι η χρήση εικονικής πραγματικότητας προσελκύει το ενδιαφέρον των μαθητών, τους βοηθά να διατηρήσουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν στη μνήμη τους με μεγαλύτερη ευκολία. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι μαθαίνουν και θυμούνται περισσότερο από αυτό που κάνουν, παρά από αυτό που διαβάζουν. Εφόσον τα εικονικά περιβάλλοντα μοιάζουν στους μαθητές με αληθινά, δημιουργούν πραγματικές αναμνήσεις στο μυαλό τους.

  • Μεταφέρει τη μάθηση πέρα από τη σχολική τάξη.

Η εικονική πραγματικότητα καταργεί τα εμπόδια της παραδοσιακής τάξης. Η μάθηση μπορεί να είναι προσβάσιμη από οπουδήποτε. Επιπλέον, η χρήση VR δίνει τη δυνατότητα της πρόσβασης σε εξωτερικούς, εξειδικευμένους επιστήμονες, που δεν βρίσκονται μέσα στο φυσικό σχολικό περιβάλλον, προσθέτοντας επιπλέον αξία και συνάφεια στα σχολικά μαθήματα.

 

 

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Επιβεβαίωση Ηλικίας

Πρόκειται να εισέλθετε σε μία κατηγορία που περιέχει ερωτικό περιεχόμενο.