Τηλεϊατρική και Υγειονομική Περίθαλψη

by vrblog
76 views

Πώς η Εικονική Πραγματικότητα (VR) επεκτείνει τα όρια της Υγειονομικής Περίθαλψης

Η χρήση της εικονικής πραγματικότητας μπορεί να έχει πολλά οφέλη στον ιατρικό τομέα. Παγκοσμίως η εικονική πραγματικότητα χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού, τη διαχείριση του πόνου και την παροχή Τηλεϊατρικής.

Ένα παράδειγμα είναι η ταχύτερη ανάρρωση ασθενών μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, άσχετα από το μέρος που βρίσκονται, με τη χρήση της ρομποτικής και συσκευών εικονικής πραγματικότητας από το ιατρικό προσωπικό. Στο Georgia Institute of Technology στην Αμερική, ασθενείς που υποβάλλονται σε νευροαποκατάσταση και αναρρώνουν από εγκεφαλικό χρησιμοποιούν τις ρομποτικές συσκευές Motus.

Οι συσκευές αυτές είναι δεμένες στα χέρια και τα πόδια τους και στοχεύουν σε πιο ταχεία ανάρρωση και στην πραγματοποίηση ασκήσεων αποκατάστασης. Τόσο οι ασθενείς όσο και το ιατρικό προσωπικό φορούν ακουστικά εικονικής πραγματικότητας, τα VR headsets. Οι ρομποτικές συσκευές στέλνουν ανατροφοδότηση στον ιατρό, ο οποίος μπορεί να καθοδηγήσει τον ασθενή να κάνει τις ασκήσεις αποκατάστασης και ανάκτησης κινήσεων που έχουν προγραμματιστεί, σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με μια μελέτη η εικονική πραγματικότητα παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην εκπαίδευση όσο και στη βελτίωση των επιδόσεων των γιατρών και θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως συμπληρωματικό εκπαιδευτικό εργαλείο. Είναι καλύτερο για τους ιατρούς να εκπαιδεύονται μέσω εργαλείων VR πριν επιχειρήσουν πραγματικές παρεμβάσεις σε ασθενείς.

Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη η εικονική πραγματικότητα μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικό στοιχείο της κλινικής εκπαίδευσης. Προσφέρει οφέλη σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, είναι οικονομικά αποδοτική και αποτελεί μια επαναλαμβανόμενη και τυποποιημένη κλινική εκπαίδευση.

Ωστόσο, κάποιοι περιορισμοί που σχετίζονται με την ποιότητα του υλικού των ακουστικών, του λογισμικού και των εργαλείων θέτουν εμπόδια στην ευρεία χρήση του VR από τους επαγγελματίες υγείας στη χειρουργική. Επίσης υπάρχουν περιορισμοί που αφορούν στην παρατεταμένη χρήση VR από ασθενείς και ευάλωτες ή ευπαθείς ομάδες. Το μέλλον θα δείξει…

 

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Επιβεβαίωση Ηλικίας

Πρόκειται να εισέλθετε σε μία κατηγορία που περιέχει ερωτικό περιεχόμενο.