VR – Μία Ταινία και δύο Βιβλία

Επισκόπηση δύο βιβλίων εικονικής πραγματικότητας και μίας ταίνιας που συναρπάζουν

by vrblog
102 views

THE LAWNMOWER MAN

Η ταινία The Lawnmower Man διασκευάστηκε από ένα πρωτότυπο σενάριο με τίτλο “CyberGod”, που προέρχεται από ένα διήγημα του 1975 του Stephen King. Η κινηματογραφική μεταφορά του διηγήματος του Stephen King που πραγματοποιήθηκε πριν από 30 και κάτι έτη -τον Μάρτιο 2022- είναι μια προειδοποίηση και μια παράλογη επέκταση σε αυτό που εκείνη την εποχή ήταν ακόμα μια αρκετά εκκολαπτόμενη τεχνολογία, την εικονική πραγματικότητα. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Jobe Smith (Jeff Fahey), πειραματίζεται με την πρόσβαση σε προσομοιώσεις VR που με την πάροδο του χρόνου ενισχύουν την ευφυΐα του, του δίνουν ψυχικές δυνάμεις και τελικά τον κάνουν βίαιο μεγαλομανή. Ο επιστήμονας Dr. Lawrence “Larry” Angelo (Pierce Brosnan) αποφασίζει να πειραματιστεί πάνω στον πρωταγωνιστή σε μια προσπάθεια να του δώσει μεγαλύτερη ευφυΐα.

Το Lawnmower Man είναι λίγο μπερδεμένο, δυνατό και βίαιο, ωστόσο η βασική ιδέα της ταινίας ότι η εικονική πραγματικότητα θα μπορούσε εύκολα να γίνει η εμμονή μιας μικρής ομάδας επιστημόνων και μελλοντολόγους που έχουν πάρα πολλούς πόρους, έχει αποδειχθεί όλο και περισσότερο αληθινή.

SNOW CRASH NOVEL του NEAL STEPHENSON

Το βιβλίο Snow Crash, του συγγραφέα Neal Stephenson που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 1992, εισήγαγε τον όρο Μetaverse, που φαίνεται ότι είχε και τη μεγαλύτερη επιρροή στον Mark Zuckerberg και σε άλλους σημερινούς C.E.O. της Τεχνολογίας. Το Snow Crash παρουσιάζει ένα δυστοπικό μέλλον που βασίζεται σε ένα διαδίκτυο εικονικής πραγματικότητας που ελέγχεται από εταιρείες και ονομάζεται “The Metaverse”. Το Metaverse χρησιμοποιείται για εργασία, αναψυχή και πολλά άλλα πράγματα ενδιάμεσα. Αυτό ακριβώς που θα ήθελε να κάνει το Meta.

Το metaverse στο βιβλίο είναι βαθιά διαστρωματοποιημένο σε τάξεις και όχι ακριβώς μια απελευθερωτική εκδοχή του Διαδικτύου ή οποιασδήποτε εξέλιξής του. Το βιβλίο ασχολείται πολύ λίγο με την εικονική πραγματικότητα, ωστόσο ο ήταν ο συγγραφέας του που επινόησε τη λέξη metaverse.

READY PLAYER ONE

Το βιβλίο Ready Player One του Ernest Cline, που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2011 και έγινε best seller στους New York Times, έχει κάποια από τα στοιχεία του βιβλίου Snow Crash. Υπάρχει μια άλλη μελλοντική δυστοπία που εξαρτάται επίσης από την εικονική πραγματικότητα, αυτή τη φορά για να ξεφύγει από την υπερθέρμανση του πλανήτη και την εκτεταμένη οικονομική ύφεση στον πραγματικό κόσμο. Η πλοκή είναι ένα μείγμα ανάμεσα στον Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας και ένα κυνήγι οδοκαθαριστών της ποπ-κουλτούρας, που εμπλέκεται με τα κοινωνικά δεινά του σεναρίου της εικονικής πραγματικότητας σε επιφανειακό επίπεδο.

Το Ready Player One μπορεί να μην έχει τον ίδιο πολιτισμικό αντίκτυπο στην κατανόηση του VR από τους ανθρώπους με το Snow Crash, αλλά συνέβαλε στην αποκρυστάλλωση μιας σχέσης μεταξύ της εικονικής πραγματικότητας και του πραγματικού κόσμου, που είναι εμφανής στην επιδίωξη των σημερινών μεγάλων εταιρειών Τεχνολογίας που ασχολούνται με το VR. Η εικονική πραγματικότητας VR προωθείται ως διαφυγή από τη δεινή κατάσταση του σημερινού κόσμου. Το VR παρουσιάζεται ως το απόλυτο εργαλείο απόδρασης.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Επιβεβαίωση Ηλικίας

Πρόκειται να εισέλθετε σε μία κατηγορία που περιέχει ερωτικό περιεχόμενο.