Metaverse: Ο Διάδοχος του Mobile Internet

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ είναι στραμμένος στο metaverse και σας κάνει να εργαστείτε στο VR

by vrblog
47 views

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook είναι all in on the metaverse και το βλέπει ως τον «διάδοχο του mobile internet».

Ξεκινήστε να εξοικειώνεστε με τον όρο “metaverse” γιατί θα ακούτε πολλά γι’ αυτόν, όχι μόνο από το Facebook, αλλά από άλλες εταιρείες που δημιουργούν την εικονική πλατφόρμα.

Λίγα λεπτά μετά από ένα βίντεο Zoom με επιλεγμένα μέλη ή μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του δικού σας πραγματικά, ο Zuckerberg εμφανίστηκε σε ένα παράθυρο για να μιλήσει για το metaverse ενόψει της ετήσιας διάσκεψης Connect του Facebook που επικεντρώνεται στο AR/VR.

Τι ακριβώς είναι το metaverse; Θα ακούσετε διαφορετικούς ορισμούς από διαφορετικές εταιρείες και ευαγγελιστές. Με απλά λόγια, το μετασύμπαν μπορεί να θεωρηθεί ως ένας εικονικός κόσμος όπου οι άνθρωποι μπορούν να παίξουν, να κοινωνικοποιηθούν και να εργαστούν. Σκεφτείτε το Second Life, αλλά λιγότερο άκαμπτο και πιο γελοιογραφικό – θα μπορούσατε να εισέλθετε χρησιμοποιώντας VR ή AR και να αποκτήσετε επιπλέον εμβάπτιση μέσω της παρουσίας και φυσική είσοδο (δηλαδή παρακολούθηση χεριού και είσοδος φωνής) ή μια κανονική συσκευή που βασίζεται σε 2D, όπως τηλέφωνο, tablet ή υπολογιστής. Ίσως θα μπορούσατε να εισέλθετε από μια πύλη Facebook ή μια κονσόλα παιχνιδιών όπως το Nintendo Switch μια μέρα.

Και που μπαίνεις και ποιος είναι ο θυρωρός; Όπως το Διαδίκτυο, δεν πρόκειται να υπάρχει μία είσοδος. Μπορεί να είναι Fortnite και Roblox και Horizon Worlds και όλα τα ενδιάμεσα, όλα αναμεμειγμένα σε ένα όπως το διαδίκτυο. Είμαστε όλοι στο Διαδίκτυο, αλλά μια εταιρεία το “διατάζει”.

«Βασικά θεωρούμε το μετασύμπαν ως τον διάδοχο του Διαδικτύου για κινητά με την έννοια ότι το Διαδίκτυο για κινητά δεν αντικατέστησε πλήρως όλα όσα προηγήθηκαν», είπε ο Ζούκερμπεργκ. “Δεν είναι ότι το metaverse θα αντικαταστήσει όλα όσα έρχονται πριν από αυτό. Νομίζω ότι είναι η επόμενη πλατφόρμα με αυτή την έννοια. Δεν είναι κάτι που χτίζει μια εταιρεία – είναι μια ευρύτερη πλατφόρμα που νομίζω ότι όλοι θα συμβάλουμε στην κατασκευή και αυτό, ελπίζουμε, να μπορέσουμε να το κάνουμε με τρόπο ανοιχτό και διαλειτουργικό».

Οι επενδύσεις που κάνει το Facebook με το Oculus VR/AR-Horizon Worlds, το Horizon Workrooms, το Quest for Business, ακόμα και τα παιχνίδια όπως το Beat Saber- αποτελούν όλα τα θεμέλια για αυτήν την καθηλωτική πλατφόρμα. Σιγά σιγά, τα κομμάτια ενώνονται, λένε ο Zuckererg και ο CTO του Facebook Andrew Bosworth (γνωστός και ως Boz).

«Υπάρχουν πολλές θεμελιώδεις πτυχές του [μετασύμπαντος] στις οποίες ελπίζουμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη και θα συμμετάσχουμε, αλλά αυτό δεν πρόκειται να κάνει καμία εταιρεία», είπε ο Ζούκερμπεργκ. «Σκεφτόμαστε το metaverse καθώς είναι ένα ενσωματωμένο Διαδίκτυο, οπότε αντί να κοιτάμε το Διαδίκτυο ή τα έγγραφα, που είναι κάπως η εμπειρία που έχουμε σήμερα, είναι ένα Διαδίκτυο στο οποίο θα είσαι μέρος του».

Το καθοριστικό χαρακτηριστικό του μετασύμπαντος, λέει ο Zuckerberg, θα είναι η «κλίμακα και η παρουσία» -αισθήσεις που θα μπορείτε να αποκτήσετε μόνο χρησιμοποιώντας το υλικό και τις εμπειρίες VR και AR.

“Σαν να είσαι εκεί με άλλο άτομο ή σε άλλο μέρος και αυτό είναι πολύ διαφορετικό από κάθε εμπειρία τεχνολογίας που είχαμε στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης αυτής της κλήσης Zoom. Εντάξει, μπορώ να δω τα πρόσωπά σας – αυτό είναι ωραίο. Και είναι καλύτερο από τίποτα, αλλά δεν νομίζω ότι κανείς έχει ψευδαίσθηση ότι δεν νιώθουμε ότι βρισκόμαστε στο ίδιο μέρος μαζί. Υπάρχει κάτι μαγικό σε αυτή την αίσθηση της παρουσίας και νομίζω ότι είναι το απόλυτο όνειρο χτίζοντας κοινωνικές εμπειρίες».

Με το Oculus VR, το Facebook συνεχίζει να πλησιάζει πιο κοντά στο όραμα του μετασύνθετου. Πέρυσι, τα ακουστικά Quest 2 VR κυκλοφόρησαν σε πιο προσιτή τιμή και απέκτησαν λειτουργίες όπως παρακολούθηση χεριών και πρόγραμμα περιήγησης με πολλές οθόνες. Φέτος, το Facebook κυκλοφόρησε το Horizon Workrooms για να συνεργάζονται οι άνθρωποι χρησιμοποιώντας εικονικούς πίνακες και πληκτρολόγια διέλευσης για απομακρυσμένους επιτραπέζιους υπολογιστές. Διπλασίασε επίσης τον αποθηκευτικό χώρο 64 GB του Quest 2 στα 128 GB για την ίδια τιμή για να δώσει στους χρήστες περισσότερο χώρο για την εγκατάσταση εφαρμογών. Το haedware γίνεται καλύτερο και φθηνότερο και το λογισμικό πιο πλούσιο σε δυνατότητες. Εάν το μετασύμπαν συνενωθεί με τον τρόπο που πιστεύει ο Ζούκερμπεργκ, το Facebook θα έχει μια τεράστια αρχή που θα παρέχει τον αγωγό για τη λειτουργία του.

Στο Connect 2021, το Facebook ανταποκρίνεται στην περσινή ανακοίνωση για να προσθέσει περισσότερες εμπειρίες με επίκεντρο τη φυσική κατάσταση στην πλατφόρμα Quest. Για παράδειγμα, το FitXR αποκτά ένα στούντιο γυμναστικής και το Player 22 προσθέτει ασκήσεις σωματικού βάρους που παρακολουθούνται με το χέρι. Θα υπάρχει επίσης μια νέα λαβή ελεγκτή σετ αξεσουάρ Active Pack που καθιστούν τα χειριστήρια αφής λιγότερο ολισθηρά και μια πλάκα προσώπου που σκουπίζεται ευκολότερα. Επίσης για gaming: καλύτερο multiplayer. Το Facebook διευκολύνει την εύρεση φίλων για να παίξετε παιχνίδια και τους προσκαλεί να συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι.

Εκτός από το Horizon Worlds και το Orizon Workrooms, οι Venues, μια εφαρμογή για παρακολούθηση ζωντανών συναυλιών και αθλητικών εκδηλώσεων που προηγουμένως ήταν αποκλειστικές για το Oculus Go και το Gear VR που έχει αποσυρθεί, αναγεννιέται ως Horizon Venues για τα ακουστικά Quest.

Η εργασία στην εικονική πραγματικότητα (και με τη διέλευση AR) είναι ένας άλλος τομέας ανάπτυξης για την ώθηση μετατροπών του Facebook. Το Facebook θέλει πραγματικά, πραγματικά να κάνει τους ανθρώπους να εργάζονται σε VR. Για να προχωρήσει αυτό, το Facebook το κάνει έτσι ώστε οι χρήστες με ακουστικά Quest 2 για καταναλωτές να μπορούν να συνδεθούν στις εμπειρίες Quest for Business με έναν λογαριασμό εργασίας σε αντίθεση με τον προσωπικό τους λογαριασμό στο Facebook. Προηγουμένως, για να χρησιμοποιήσετε το Quest for Business, χρειαζόσασταν μια ειδική εταιρική έκδοση του σετ μικροφώνου-ακουστικού Quest 2 που κοστίζει υπερδιπλάσιο και συνοδεύεται από μια χρέωση συσκευής μετά το πρώτο έτος. Το παλιό πρόγραμμα Quest for Business θα αποσυρθεί αργότερα φέτος, καθώς θα εισέλθει σε κλειστή έκδοση beta για τα ακουστικά Quest 2 για καταναλωτές αργότερα φέτος. Μια πλήρης κυκλοφορία για τις επιχειρήσεις δεν αναμένεται μέχρι το 2023. Αυτό το διετές χρονοδιάγραμμα μιλάει για το μακρύ παιχνίδι που χρησιμοποιεί το Facebook με την εικονική πραγματικότητα και το metaverse.

Μια άλλη προσπάθεια για να εξοικειωθούν περισσότεροι άνθρωποι στην εργασία σε VR: υποστήριξη εφαρμογών τρίτου μέρους στο Horizon Home. Το Slack, το Dropbox, το Facebook και το Instagram θα είναι όλα διαθέσιμα στο Horizon Home – σε 2D φυσικά – και μπορούν να ληφθούν από το Oculus Store. Το Facebook λέει ότι θα συμμετάσχουν περισσότερες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των Monday.com, Pluto TV και άλλων – υπάρχει ένα ολόκληρο PWA SDK για τους προγραμματιστές να μεταφέρουν τις εφαρμογές τους. Αν έχετε μπει ποτέ στο VR και είπατε “Μακάρι να μπορούσα να βομβαρδιστώ με ένα εκατομμύριο μηνύματα Slack”, τώρα μπορείτε.

Περισσότερες προσαρμογές εντός των εφαρμογών VR είναι επίσης στο δρόμο. Για παράδειγμα, στο Horizon Workrooms, οι εταιρείες θα μπορούν να προσαρμόζουν τους τοίχους των εικονικών δωματίων με “ένα προσαρμοσμένο λογότυπο και αφίσες “σύμφωνα με το Facebook. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι αρκετά καλό κίνητρο για να κάνουμε περισσότερους ανθρώπους να φορούν ακουστικά Quest, αλλά υποθέτω ότι κάθε μικρό πράγμα που κάνει τα δωμάτια VR να αισθάνονται πιο αληθινά -ακόμα κι αν το metaverse μοιάζει με βιντεοπαιχνίδι- είναι ένα βήμα προς την εξάλειψη κάθε στιγματισμού.

Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς για τη μετατροπή του Quest 2 σε πιο ισχυρό υλικό metaverse γίνεται στα παρασκήνια και μέσω μικρών ενημερώσεων. Περισσότερα και καλύτερα εργαλεία, όπως ένα “Κιτ ανάπτυξης λογισμικού αλληλεπίδρασης”, που θα επιτρέψει στους προγραμματιστές να προσθέσουν πιο προηγμένες εισόδους φωνής παρακολούθησης χεριών.

Οι προγραμματιστές μπορούν να ενσωματώσουν τη φωνή με τρόπο ώστε να μπορούν να τη χρησιμοποιούν για νέες μορφές παιχνιδιού ή για καλύτερη πλοήγηση”, δήλωσε ο διευθυντής προϊόντων του Facebook Reality Labs, Prabhu Parthasarathy.

Άλλα μικρά πράγματα που αθροίζονται με την πάροδο του χρόνου περιλαμβάνουν βελτιωμένη τοποθέτηση εικονικών αντικειμένων στον πραγματικό κόσμο και χωρικές αγκυρώσεις (το σετ μικροφώνου-ακουστικού σας θυμάται πού έχετε τοποθετήσει εικονικά αντικείμενα και περιγράμματα σε ένα περιβάλλον, ώστε να είναι πιο εύκολο να μεταβείτε ξανά). Όλα αυτά αποτελούν μέρος της προσθήκης περισσότερης παρουσίας στην πλατφόρμα Quest.

Το Facebook προσθέτει επίσης ηχητικές κλήσεις Messenger στο Quest, το οποίο ενσωματώνεται στην υποστήριξη του Messenger που βασίζεται σε κείμενο από νωρίτερα φέτος. Υπάρχει το Cloud Back, το οποίο είναι ένας τρόπος αποθήκευσης δεδομένων αποθήκευσης παιχνιδιών και ρυθμίσεων στο cloud για επαναφορά σε ένα νέο ή επαναφορά ακουστικών VR. Το Avatars 2.0 SDK φέρνει περισσότερες επιλογές εξατομίκευσης.

Βρίσκουμε συνεχώς πιο φυσικούς τρόπους σύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ μας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του Facebook, ξεκινήσαμε να πληκτρολογούμε κείμενο σε ιστότοπους. Στη συνέχεια πήραμε τηλέφωνα με κάμερες και έτσι το διαδίκτυο έγινε πιο οπτικό και κινητό. Στη συνέχεια, καθώς οι συνδέσεις έγιναν καλύτερες, πλέον πλούσιο βίντεο, το οποίο είναι πιο καθηλωτικό και ο κύριος τρόπος με τον οποίο μοιραζόμαστε εμπειρίες. Απλώς θα συνεχιστεί. Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε πιο καθηλωτικούς τρόπους σύνδεσης.

Το metaverse στο οποίο ποντάρει το Facebook ως η επόμενη πλατφόρμα υπολογιστών δεν πρόκειται να κατασκευαστεί από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι μια αργή και συνεχής διάθεση ενημερώσεων λογισμικού παράλληλα με βελτιώσεις στο headware. Η ελπίδα είναι ότι οι δύο θα συγκλίνουν την κατάλληλη στιγμή και τότε θα έχει φτάσει ολόκληρο το μετασύμπαν. Είναι κάπως σαν τα smartphone – εμφανίστηκαν μόνο μετά την άφιξη του iPhone. Αλλά το 3G και το οικοσύστημα εφαρμογών ήταν ζωτικής σημασίας για τη μετεωρική επιτυχία του σύγχρονου smartphone.

Ένα από τα μαθήματα που πήραμε τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια είναι να προσπαθούμε να λάβουμε υπόψη ορισμένες από τις αρχές γύρω από το τι θέλουμε να οικοδομήσουμε εκ των προτέρων και να είμαστε σαφείς για το πού πάμε», είπε ο Ζούκερμπεργκ. “Το να δημιουργήσετε κάτι που δεν είναι απλώς ένα εξαιρετικό προϊόν για τους καταναλωτές, αλλά μπορεί να δημιουργήσει μια εξαιρετικά δημιουργική οικονομία για να συμμετέχουν δημιουργοί και προγραμματιστές, είναι το θετικό στοιχείο αυτού που δημιουργείται.”

Το Facebook έκανε δύο πραγματικά έξυπνα στοιχήματα αγοράζοντας το Instagram και το WhatsApp – ολόκληρες οι κοινότητες και οι επιχειρήσεις εξαρτώνται από τις πλατφόρμες για να επικοινωνούν και να λειτουργούν. Θα φέρουν το VR και το Oculus την ίδια απόδοση; Η τεχνολογική πτέρυγα του Facebook, Reality Labs, προχωρά για να το πραγματοποιήσει. Υπάρχει πάντα ένα εναλλακτικό σχέδιο, εάν το VR/AR δεν ολοκληρώνεται.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν κάποιος θα ακολουθήσει τον Ζούκερμπεργκ στο μετασύμπαντο

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό [το μετασύμπαν] να είναι συνεχές σε διαφορετικές συσκευές», είπε ο Zuckerberg. “Λοιπόν, θα μιλήσουμε λίγο για τα γυαλιά AR. Θα μιλήσουμε για συσκευές VR για τις πιο καθηλωτικές εμπειρίες. Αλλά φυσικά θα είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να μεταβείτε στο μετασύμπαντο μέσω τηλεφώνων και υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών εφαρμογές πολυμέσων που έχουμε ήδη δημιουργήσει όπου οι άνθρωποι συνδέονται ήδη όλη την ημέρα.”

Όλα αυτά ακούγονται εξαιρετικά φιλόδοξα. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν κάποιος θα ακολουθήσει τον Ζούκερμπεργκ στο μετασύμπαν. Θέλουμε καν να κοινωνικοποιηθούμε, να παίξουμε και να δουλέψουμε σε μια μεταστροφή;

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Επιβεβαίωση Ηλικίας

Πρόκειται να εισέλθετε σε μία κατηγορία που περιέχει ερωτικό περιεχόμενο.