Είναι όμως το VR ασφαλές για παιδιά;

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την εικονική πραγματικότητα για παιδιά

by vrblog
59 views

Η εικονική πραγματικότητα (VR) μάλλον φαίνεται αρκετά νέα, αλλά θα σας εκπλήσσει αν μάθετε ότι η εικονική πραγματικότητα επινοήθηκε πριν από το Διαδίκτυο; Αυτό είναι σωστό – τα σημερινά παιδιά ανυπομονούν να πάρουν στα χέρια τους την τεχνολογία που υπήρχε το 1968 και ήταν διαθέσιμη σε μια κυκλοφορία παιχνιδιών Sega το 1994. Μιλάμε για ρετρό.

Παρά το γεγονός ότι αναπτύχθηκαν πριν από δεκαετίες, εταιρείες όπως η Oculus και η Meta έχουν κάνει την VR πολύ πιο δημοφιλή. Τώρα, τα παιδιά μπορούν να κάνουν παρέα σε εικονικά δωμάτια συνομιλίας, να παίξουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια και να περιηγηθούν σε διάφορα μέρη του κόσμου χωρίς ποτέ να φύγουν από τα σπίτια τους.

Είναι όμως το VR ασφαλές για παιδιά;

Ας εξηγήσουμε τι είναι η εικονική πραγματικότητα και ας ελέγξουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για τα παιδιά.

Τι είναι η εικονική πραγματικότητα

Η εικονική πραγματικότητα είναι μια τεχνολογία που συνδυάζει τρισδιάστατη προσομοίωση με φορητά αντικείμενα όπως γάντια και γυαλιά (ή ακουστικά). Αυτός ο συνδυασμός κάνει τους χρήστες να νιώθουν ότι μπορούν να αλληλεπιδράσουν με μια ζωντανή εικόνα ή ένα «άβαταρ» (όπως μια ψηφιακή αναπαράσταση ενός ατόμου). Σήμερα, η εικονική πραγματικότητα ανταποκρίνεται εντυπωσιακά στις ανθρώπινες ενέργειες των χρηστών, γεγονός που κάνει το παιχνίδι να αισθάνεται ακόμα πιο έντονο και προσωπικό. Υπάρχει μια σειρά από διαφορετικές επιλογές για τη χρήση VR.

Ορισμένα συστήματα (όπως το Playstation ή το Xbox) έχουν δημιουργήσει ακουστικά VR που λειτουργούν απευθείας με τις κονσόλες παιχνιδιών τους. Άλλα συστήματα VR μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα smartphone ως «λογισμικό» και χρησιμοποιούν μια ειδική οθόνη για να δημιουργήσουν μια τρισδιάστατη εικόνα που κάνει πολύ καλή δουλειά στην αναπαραγωγή του κανονικού οπτικού σας πεδίου. Τα περισσότερα συστήματα VR περιλαμβάνουν επίσης κάποιο είδος χειριστηρίου χειρός που επιτρέπει στους χρήστες να αναλαμβάνουν ενέργειες στο παιχνίδι που παίζουν.

Τα υπέρ και τα κατά της εικονικής πραγματικότητας για τα παιδιά 

Τα Πλεονεκτήματα της Εικονικής Πραγματικότητας

·        Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ορισμένα σοβαρά θετικά οφέλη στην εικονική πραγματικότητα για τα παιδιά. Το πρώτο είναι ότι η εικονική πραγματικότητα έχει γίνει ευκολότερη στη χρήση και πιο προσιτή τα τελευταία χρόνια. Επομένως υπάρχουν λιγότερα εμπόδια για όσους γονείς θέλουν να κάνουν δώρο VR ή που θέλουν τα παιδιά τους να γνωρίζουν τι είναι η εικονική πραγματικότητα και πώς λειτουργεί. Η βασική τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας μπορεί να αγοραστεί για 25$ σε ένα τοπικό μεγάλο κατάστημα, ενώ οι προηγμένες εκδόσεις ξεκινούν από 400$+ από πιο αποκλειστικές εταιρείες προηγμένης τεχνολογίας.

·    Ο τομέας της εκπαίδευσης βασίζεται όλο και περισσότερο στην εικονική πραγματικότητα για τα παιδιά. Εταιρείες όπως το National Geographic έχουν δημιουργήσει περιβάλλοντα VR που επιτρέπουν στα παιδιά να εξερευνούν εικονικά σε όλο τον κόσμο. Όσα παιδιά είναι εκτεθειμένα και αισθάνονται άνεση με την εικονική πραγματικότητα, θα μπορούν να προσαρμοστούν σε περιβάλλοντα μάθησης με δυνατότητα Τεχνολογίας. Το VR μπορεί επίσης να είναι καλό για τη διδασκαλία πραγμάτων που διαφορετικά θα μπορούσαν να φαίνονται αφηρημένα στα παιδιά, όπως ταξίδια στο διάστημα και εξερεύνηση.

·    Τα συστήματα εικονικής πραγματικότητας μπορούν να βοηθήσουν στην ενθάρρυνση της σωματικής δραστηριότητας, ακόμη και όταν η φυσική έξοδος δεν αποτελεί επιλογή. Τα παλαιότερα συστήματα βιντεοπαιχνιδιών μπορεί να κρατούσαν τα παιδιά στον καναπέ για ώρες, αλλά η εικονική πραγματικότητα μπορεί να τα ενθαρρύνει να κινηθούν. Τα παιδιά έχουν συχνά κίνητρα να παραμείνουν σωματικά δραστήρια όταν είναι μέρος μιας ψυχαγωγικής εμπειρίας παιχνιδιού.

·       Τέλος, το εξαιρετικά ελκυστικό και διαδραστικό παιχνίδι στην εικονική πραγματικότητα μπορεί να εμπνεύσει δημιουργικότητα και φαντασία στα παιδιά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους εφήβους που μπορεί να μην έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν ή να εμπλακούν σωματικά σε νέες εμπειρίες που προσφέρονται εύκολα μέσω της εικονικής πραγματικότητας.

Τα Μειονεκτήματα της Εικονικής Πραγματικότητας

Υπάρχουν πολλές ισχυρές απόψεις σχετικά με την εικονική πραγματικότητα και τις πιθανές επιπτώσεις της στα παιδιά, παρόλο που η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της είναι αρκετά περιορισμένη. Παρακάτω, επισημαίνονται κάποιοι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να σταθμίσουν οι γονείς όταν εξετάζουν πώς να προσεγγίσουν την εικονική πραγματικότητα με τις οικογένειές τους:

·       Το VR αποτελεί μια πιο ιδιωτική εμπειρία από τα παλαιότερα στυλ παιχνιδιών. Τα δημοφιλή, κλασικά παιχνίδια όπως το Mario Kart και το Call of Duty είναι πιο ομαδικές δραστηριότητες, καθώς τα άλλα παιδιά στο δωμάτιο μπορούν να παρακολουθούν, να αντιδρούν και γενικά να ακολουθούν ό,τι συμβαίνει στην οθόνη. Οι οικογένειες μπορούν να παίξουν αυτά τα παιχνίδια μαζί ως μια κοινή δραστηριότητα σε εσωτερικό χώρο. Από την άλλη, το VR είναι μια εντελώς ατομική δραστηριότητα.

·       Η καθηλωτική, αισθητηριακή εμπειρία του VR μπορεί να το κάνει εθιστική. Οι περισσότεροι κατασκευαστές τεχνολογίας και παιχνιδιών VR συνιστούν τα προϊόντα τους σε παιδιά ηλικίας τουλάχιστον 12–13 ετών.

·       Επειδή το VR έχει σχεδιαστεί για να μιμείται πραγματικές εμπειρίες και αλληλεπιδράσεις, μπορεί να κάνει τις βίαιες ή έντονες και δραματικές καταστάσεις να φαίνονται πολύ ζωντανές. Αυτές οι εμπειρίες εντός του παιχνιδιού μπορεί να είναι τραυματικές ή ενοχλητικές για τα μικρά παιδιά.

·       Υπάρχει πολύ λίγη διαθέσιμη έρευνα σχετικά με το πώς η εικονική πραγματικότητα θα μπορούσε να επηρεάσει την αισθητηριακή ανάπτυξη. Το λιγότερο που μπορεί να συμβεί είναι ότι μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των ματιών και κόπωση σε παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας.

·       Ορισμένα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας μπορεί να περιέχουν ακατάλληλο περιεχόμενο και υπάρχουν ελάχιστοι έως καθόλου διαθέσιμοι γονικοί έλεγχοι.

Είναι λοιπόν πραγματικά ασφαλή τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας για παιδιά;

Το VR είναι σίγουρα εδώ για να μείνει. Με τους περισσότερους τύπους τεχνολογίας, οι κίνδυνοι έγκεινται στον τρόπο χρήσης της και όχι στο αν είναι εγγενώς «κακή». Επίσης, είναι πολύ πιθανό να είναι μέρος του κόσμου του παιδιού όσο μεγαλώνει, από την εξ αποστάσεως μάθηση μέχρι τη συναναστροφή με φίλους. Η υγιής κατανόηση της τεχνολογίας πίσω από την εικονική πραγματικότητα και οι σαφείς κανόνες σχετικά με το παιχνίδι και τη χρήση θα βοηθήσουν να κάνετε την εμπειρία του παιδιού πιο ασφαλή.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Επιβεβαίωση Ηλικίας

Πρόκειται να εισέλθετε σε μία κατηγορία που περιέχει ερωτικό περιεχόμενο.