Εάν έχετε δει ποτέ ένα Pokémon στο σαλόνι σας δεν χρειάζεται να ρωτήσετε τι είναι η επαυξημένη πραγματικότητα AR γιατί το έχετε ζήσει! Το Pokémon GO είναι ίσως το πιο δημοφιλές παράδειγμα αυτής της τεχνολογίας που συνδυάζει περιβάλλοντα πραγματικού κόσμου με εφέ που δημιουργούνται από υπολογιστή. Η AR είναι μια λιγότερο έντονη εκδοχή της εικονικής πραγματικότητας, καθώς ο χρήστης δεν είναι βυθισμένος πλήρως σε έναν τεχνητό κόσμο. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα παιδιά τρελαίνονται για παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας. Ωστόσο, αυτή η διαδραστική τεχνολογία δεν είναι χωρίς κινδύνους. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.
Τι είναι η επαυξημένη πραγματικότητα;
Η επαυξημένη πραγματικότητα χρησιμοποιεί την τεχνολογία για παράδειγμα ενός smartphone για να εισάγει ψηφιακά στοιχεία όπως εικόνες, φιγούρες και ήχο στο πραγματικό περιβάλλον ή ακόμα και στο ίδιο το σώμα του χρήστη. Πιθανότατα είστε εξοικειωμένοι με εφαρμογές με αστεία φίλτρα για φωτογραφίες προσώπου και με τα διαδραστικά παιχνίδια στο Snapchat, το TikTok και το Instagram. Αυτά είναι παραδείγματα επαυξημένη πραγματικότητας. Η γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και επαυξημένης πραγματικότητας έχει γίνει λίγο θολή, ειδικά όταν οι φωτογραφίες με φίλτρα έχουν γίνει κανόνας. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα εικόνας σώματος στα παιδιά, εάν δηλαδή βασίζονται στην τεχνολογία για να αλλάξουν την εμφάνισή τους.
Θετικά οφέλη του AR για τα παιδιά
Η επαυξημένη πραγματικότητα μπορεί να προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες σε όλους τους τομείς — συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής, της επικοινωνίας, των μεταφορών και πολλούς άλλους. Όσον αφορά στα παιδιά, υπάρχουν δύο βασικοί τομείς που μπορούν να ωφεληθούν από τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας:
· Εκπαίδευση Το να κρατάει ο δάσκαλος τα μικρά παιδιά αφοσιωμένα ώστε να προσέχουν στο μάθημα είναι ένας δύσκολος στόχος. Με τη χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας AR, οι δάσκαλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να ζωντανέψουν την ιστορία, την επιστήμη, ακόμη και τα μαθηματικά! Για παράδειγμα, με τη χρήση μιας εφαρμογής και την κάμερα του κινητού τηλεφώνου ένα παιδί μπορεί να δει πώς είναι ένα πουλί που προσγειώνεται στο θρανίο του. Καθώς μπορεί γυρνώντας την κάμερα να το δει από πολλές διαφορετικές γωνίες μπορεί να κρίνει το μέγεθος και το σχήμα του. Μπορεί ακόμη και να ακούσει τη φωνή του πουλιού από το ηχείο του τηλεφώνου. Κοιτάζοντας από πιο κοντά μέσω της κάμερας, μπορεί να δει το ράμφος του πουλιού να κινείται και τα φτερά του να κινούνται καθώς κελαηδάει.
· Ψυχαγωγία Η ενσωμάτωση φανταστικών κόσμων στην καθημερινή πραγματική ζωή είναι ένα από τα πιο όμορφα χαρακτηριστικά του AR και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος με τον οποίο τα παιδιά μπορούν να βυθιστούν στους αγαπημένους τους κόσμους. Σε αντίθεση με τα τυπικά βιντεοπαιχνίδια στο Nintendo Switch ή στο PlayStation, τα παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας είναι πραγματικά διαδραστικά. Αυτά τα παιχνίδια μπορούν επίσης να προσφέρουν μια πιο καθηλωτική και προσαρμόσιμη εμπειρία στους παίκτες. Παιχνίδια όπως το Pokémon GO βοήθησαν στην έναρξη της τάσης AR πριν από μερικά χρόνια.
Το Wizards Unite είναι ένα άλλο δημοφιλές παιχνίδι AR στο οποίο οι παίκτες γίνονται επίσημα μέλη του κόσμου των μάγων του Χάρι Πότερ. Εκτός από τη δημιουργία εμπνευσμένων «μαγικών» φωτογραφιών selfie με καλά φίλτρα, tο παιχνίδι ανιχνεύει με GPS την τοποθεσία ενός παίκτη και του επιτρέπει να περιπλανείται σε ένα μέρος και να βρίσκει μαγικά είδη. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να προοδεύει στο μέλλον περιμένουμε να δούμε ακόμα περισσότερα παιχνίδια AR.
Κίνδυνοι της AR για τα παιδιά
Παρά το γεγονός ότι το AR είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθουν και να ψυχαγωγηθούν, η επαυξημένη πραγματικότητα δεν είναι μόνο διασκέδαση και παιχνίδια. Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέχουν οι γονείς όταν χρησιμοποιούν τα παιδιά τους την AR Υπερβολικός χρόνος σε μια οθόνη Η διαχείριση του χρόνου στην οθόνη μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη όταν τα παιδιά θέλουν να παρακολουθήσουν βίντεο στο YouTube ή να συνομιλήσουν με φίλους και συγγενείς. Μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολο όταν παίζουν ένα παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας που τους βάζει στο επίκεντρο της δράσης στον αγαπημένο τους κόσμο.
Οι γονείς πρέπει να φροντίζουν να ορίσουν υγιή όρια. Πρέπει να ορίσουν ημερήσια χρονικά όρια και να απαιτήσουν να υπάρχουν διαλείμματα μεταξύ της χρήσης AR. Απόσπαση της προσοχής στον πραγματικό κόσμο Παιχνίδια όπως το Pokémon GO απαιτούν από τους χρήστες να ταξιδέψουν στον κόσμο για να βρουν νέα πλάσματα και σημεία μάχης. Οι γονείς πρέπει να βεβαιωθούν ότι το παιδί τους προσέχει την κυκλοφορία όταν διασχίζει το δρόμο. Πρέπει να τους υπενθυμίζουν να δίνουν προσοχή και στα άλλα άτομα και αντικείμενα που βρίσκονται κοντά τους όταν παίζουν.
Το παιχνίδι με έναν φίλο που δεν έχει AR ή υπό την επίβλεψη ενός γονέα μπορεί επίσης να βοηθήσει σε αυτό το είδος απόσπασης της προσοχής. Ανησυχίες για το απόρρητο Οι πλατφόρμες και οι εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν τα βιομετρικά δεδομένα του χρήστη, όταν για παράδειγμα σαρώνει το πρόσωπό του για να δημιουργήσει μια επικάλυψη με ένα ψηφιακό φίλτρο. Αυτό σημαίνει ότι είναι ευάλωτες στο hacking, την υποκλοπή δηλαδή προσωπικών δεδομένων.
Παρόλο που τα απλά παιχνίδια για παιδιά μπορεί να μην αποτελούν στόχο υποκλοπής, κάτι τέτοιο ίσως να μην ισχύει για μια εφαρμογή Υγείας. Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζουν οι χρήστες τους κινδύνους που εγκυμονεί η εξελισσόμενη τεχνολογία.