Η αγορά εργασίας στην εποχή της Εικονικής Πραγματικότητας

H ένταξη νέων τεχνολογιών στο χώρο της εργασίας αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο

by vrblog
70 views

Τα τελευταία χρόνια οι ανάγκες της αγοράς εργασίας έχουν διαφοροποιηθεί εντυπωσιακά, κυρίως λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας. Λόγω των αλλαγών που έφερε η πανδημία στη ζωή και την καθημερινότητά μας η ένταξη νέων τεχνολογιών στο χώρο της εργασίας αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Οι γνώσεις που λαμβάνουν οι νέοι στα Πανεπιστήμια πολλές φορές δεν συνάδουν με τις νέες απαιτήσεις των επιχειρήσεων, ειδικότερα σε μια εποχή όπου πεδία όπως η επαυξημένη και η εικονική πραγματικότητα εντάσσονται δυναμικά στην εργασία. Επιτακτική ανάγκη λοιπόν είναι ακόμη η σύζευξη των αναγκών των επιχειρήσεων που αναζητούν προσωπικό με τις νέες δεξιότητες όσων αναζητούν εργασία.

Η εξάπλωση του ψηφιακού κόσμου του metaverse και η αξιοποίηση των τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας αναμένεται να επιφέρει πολλές αλλαγές που θα αποτελέσουν μεγάλη πρόκληση για εργοδότες και εργαζόμενους. Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές που θα προκύψει είναι ότι αρκετά επαγγέλματα θα μπορούν να γίνονται εξ αποστάσεως και δεν θα απαιτούν πια τη φυσική παρουσία των εργαζομένων. Σύμφωνα με την καταγραφή της Adecco τα επαγγέλματα που θα είναι πολύ δημοφιλή στον κόσμο του metaverse μέχρι το 2030 θα είναι:

Avatar Σχεδιαστές μόδας

Ένα από τα επαγγέλματα που θα μεταφερθεί στο metaverse θα είναι αυτό των σχεδιαστών μόδας, ενδυματολόγων και υπεύθυνων για τις ενδυματολογικές επιλογές των συμμετεχόντων στον εικονικό κόσμο, σε μορφή avatars.

Υπεύθυνοι προστασίας δεδομένων  

Δεδομένου ότι η προστασία των δεδομένων θα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα στο metaverse, το επάγγελμα του υπεύθυνου προστασίας δεδομένων, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες νομικές γνώσεις, θα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές.

Ψηφιακοί Γιατροί 

Στον εικονικό κόσμο όλα τα δεδομένα ιατρικής φύσεως (αποτελέσματα εξετάσεων, βιομετρικά χαρακτηριστικά) θα συνδέονται με το avatar μας – μια ρέπλικα της πραγματικής εμφάνισης του χρήστη που θα μπορεί να κάνει στο metaverse ό,τι ακριβώς κάνει ένας άνθρωπος στην πραγματική ζωή, ώστε οι γιατροί να μπορούν να βλέπουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων του ασθενούς, να κάνουν διάγνωση των παθήσεων και να προτείνουν τρόπους θεραπείας

Αρχιτέκτονες στο metaverse 

Το επάγγελμα του αρχιτέκτονα θα είναι ιδιαίτερα περιζήτητο και στον  κόσμο του metaverse, αφού οτιδήποτε περιλαμβάνεται εκεί, από αντικείμενα μέχρι τοποθεσίες, αποτελούν προϊόντα αρχιτεκτονικής.

Διοργανωτές εκδηλώσεων στο metaverse 

Ήδη πολλές εκδηλώσεις (μουσικές συναυλίες, επιδείξεις σε μουσεία κλπ) έχουν ξεκινήσει να διεξάγονται με εικονικό τρόπο. Επομένως οι διοργανωτές εκδηλώσεων, που θα  εξειδικευτούν στο πως θα μεταφέρουν την εμπειρία της πραγματικής εκδήλωσης στο metaverse, θα έχουν μεγάλη ζήτηση.

Ερευνητές 

Ο ρόλος του ερευνητή στο metaverse θα είναι σημαντικός και θα απαιτεί τη γνώση πολλών δεξιοτήτων όπως μηχανική λογισμικού, μηχανική υπολογιστών, ανάπτυξη και σχεδιασμό παιχνιδιών, επιστήμη των δεδομένων, μηχανική μάθηση, μηχανική μεγάλων δεδομένων κλπ.

Κατασκευαστής οικοσυστήματος 

Ένας ακόμη βασικός επαγγελματικός ρόλος θα είναι αυτός του υπεύθυνου αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων που προσφέρει το metaverse, από τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των υποδομών μέχρι την εφαρμογή όλων των τεχνολογιών. Στις βασικές αρμοδιότητες του ρόλου, περιλαμβάνεται η επικοινωνία με κυβερνητικούς εκπροσώπους για την περαιτέρω εξάπλωση των δυνατοτήτων του metaverse.

Υπεύθυνος Ασφαλείας 

Ασφάλεια και διαδίκτυο είναι 2 έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Στο metaverse, η προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικότητας έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Η εξασφάλιση της προστασίας όσων βρίσκονται στο metaverse για να μπορούν να ζουν και να εργάζονται απρόσκοπτα, θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα. Κατά συνέπεια, το επάγγελμα του υπεύθυνου ασφαλείας προβλέπεται να έχει μεγάλη ζήτηση.

Σχεδιαστής εξοπλισμού για το metaverse 

Το metaverse βασίζεται στη χρήση εξοπλισμού όπως ακουστικά, κάμερες, αισθητήρες: Αυτά είναι τα νέα εργαλεία που όλοι θα πρέπει να υιοθετήσουμε και να προσαρμοστούμε σταδιακά και κάποιος πρέπει να τα δημιουργήσει.

Κατασκευαστής «εικονικού κόσμου» 

Ο ρόλος του κατασκευαστή «εικονικού κόσμου» στο metaverse είναι παρόμοιος με τον ρόλο του υπεύθυνου ανάπτυξης video games αλλά με πολύ περισσότερες αρμοδιότητες. Η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κανείς τις μελλοντικές ανάγκες και τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία θα έχει ιδιαίτερη σημασία. Η ανάγκη για έλεγχο και φιλτράρισμα των διαφημίσεων που εμφανίζονται στο metaverse θα είναι μεγάλη, άρα ο ρόλος του adblocker θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Πηγή: ECONOMISTAS
Επιμέλεια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Επιβεβαίωση Ηλικίας

Πρόκειται να εισέλθετε σε μία κατηγορία που περιέχει ερωτικό περιεχόμενο.