Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Meta, η Microsoft και η Epic Games έχουν δημιουργήσει έναν οργανισμό προτύπων που ονομάζεται Metaverse Standards Forum (MSF). Αυτή είναι μια ομάδα που δημιουργεί ανοιχτά πρότυπα για την εικονική πραγματικότητα, την επαυξημένη πραγματικότητα και την τεχνολογία 3D. Πάνω από 30 εταιρείες όπως είναι οι Nvidia, Unity, Qualcomm, Sony, ακόμη και ο ίδιος ο οργανισμός προτύπων Ιστού — το Worldwide Web Consortium (W3), είναι μέλη στο Metaverse Standards Forum (MSF).
«Το Forum θα διερευνήσει πού η έλλειψη διαλειτουργικότητας εμποδίζει την ανάπτυξη του Metaverse και πώς μπορεί να συντονιστεί και να επιταχυνθεί το έργο των Οργανισμών Ανάπτυξης Προτύπων (SDOs) που ορίζουν και εξελίσσουν τα απαραίτητα πρότυπα. Η πρόσβαση στο forum θα είναι ανοικτή και δωρεάν σε οποιονδήποτε οργανισμό. Θα επικεντρωθεί σε ρεαλιστικά projects που βασίζονται στη δράση, όπως είναι η υλοποίηση πρωτοτύπων, τα hackathons, τα plugfests και τα εργαλεία ανοιχτού κώδικα, με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών των δοκιμών και της υιοθέτησης των προτύπων του metaverse. Παράλληλα θα αναπτύξει τις κατευθυντήριες γραμμές για συνεπή ορολογία και ανάπτυξη.
Διαφαίνεται ότι πολλές από τις μελλοντικές τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν για το Metaverse θα περιλαμβάνουν κάποιο επίπεδο διαλειτουργικότητας μεταξύ των εταιρειών. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το metaverse θα είναι το Internet 2.0, μπορεί να επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα προφίλ ή δεδομένα σε πλατφόρμες metaverse. Μάλιστα, αυτό αναφέρεται ευθέως στο δελτίο τύπου:
«Το metaverse θα συγκεντρώσει ποικίλες τεχνολογίες που απαιτούν ένα σχήμα προτύπων διαλειτουργικότητας, που έχουν αναπτυχθεί και διατηρούνται από πολλούς οργανισμούς προτύπων», δήλωσε ο Neil Trevett, πρόεδρος της Khronos. «Το Metaverse Standards Forum είναι ένας μοναδικός χώρος συντονισμού μεταξύ των οργανισμών προτύπων και της βιομηχανίας, με αποστολή να προωθήσει την ρεαλιστική και έγκαιρη τυποποίηση, απαραίτητη για ένα ανοιχτό και συμπεριληπτικό metaverse».
Εκτός από το Worldwide Web Consortium W3, υπάρχουν και άλλοι οργανισμοί προτύπων που έχουν ενταχθεί στο forum, όπως είναι το Open AR Cloud, το Spatial Web Foundation και το Open Geospatial Consortium. Αυτό δίνει μεγάλη βαρύτητα και πολύ αναγκαία νομιμότητα στον οργανισμό, καθώς το metaverse είναι σε μεγάλο βαθμό ένα αναπτυσσόμενο πεδίο τεχνολογίας. Είναι ενδιαφέρον ότι οι μεγάλοι ‘παίκτες’ της τεχνολογίας VR και AR λείπουν εμφανώς αυτή τη στιγμή. Η Apple, η οποία έχει ήδη επενδύσει πολλά στην τεχνολογία AR και σχεδιάζει τα δικά της ακουστικά, όπως και η Niantic, κατασκευάστρια του δημοφιλούς παιχνιδιού AR Pokemon Go, δεν έχουν ακόμη ενταχθεί.
Ομοίως η Roblox Corporation, κατασκευαστής του εξαιρετικά επιτυχημένου παιχνιδιού Roblox, αρνήθηκε επίσης να συμμετάσχει προς το παρόν. Το καλό είναι ότι οι περισσότεροι από τους σημαντικότερους παίκτες της τεχνολογίας του metaverse συμφωνούν να δημιουργήσουν κάποιο είδος ενοποιημένου προτύπου για να προωθήσουν την ανάπτυξη. Το δελτίο τύπου κατονομάζει πολλούς σημαντικούς τομείς τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των avatars, της διαχείρισης απορρήτου και ταυτότητας και των οικονομικών συναλλαγών. Το Metaverse Standards Forum αναμένεται να αρχίσει να συνεδριάζει από τον Ιούλιο 2022.