Το Παγκόσμιο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα Mastercard προετοιμάζεται για την οικονομία Metaverse μέσω 15 εφαρμογών εμπορικών σημάτων που θα την ορίσουν ως τον μεγαλύτερο διευκολυντή πληρωμών σε έναν εικονικό κόσμο που τροφοδοτείται από κρυπτογράφηση, χρηματοοικονομική τεχνολογία fintech και όλες τις τεχνολογίες ηλεκτρονικού εμπορίου του Metaverse.
Η είδηση αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν ο Mike Kondoudis, δικηγόρος εμπορικών σημάτων και ειδικός σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας του Γραφείου Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (USPTO), δημοσίευσε στο Twitter λεπτομέρειες για πολλές καταθέσεις εμπορικών σημάτων που περιελάμβαναν το όνομα Mastercard, το λογότυπο «Circles» της εταιρείας και το σλόγκαν «Priceless». Ο Kondoudis έγραψε επίσης πληροφορίες για τα μέσα που υποστηρίζονται από NFT, την επεξεργασία πληρωμών στο metaverse, τις αγορές ψηφιακών αγαθων + NFTs, και τις συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου στο Metaverse.
Τον περασμένο Απρίλιο, η Citibank προέβλεψε ότι η οικονομία του Metaverse θα μπορούσε να αξίζει έως και 13T $ έως το 2030, που σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες ευκαιρίες για τα brands και τις διάφορες βιομηχανίες. Πολλά brands, συμπεριλαμβανόμενων των Nike, Wendy’s, The Gap, Walmart και Mcdonald’s, βρίσκονται στα πρώτα στάδια της καθιέρωσης του ψηφιακού τους αντιγράφου στο Metaverse.
Η μετακίνηση στο Metaverse δεν επηρεάζει μόνο τις βιομηχανίες τροφίμων, λιανικής και μόδας. Σχεδόν κάθε τύπος επιχείρησης αντιμετωπίζει το Metaverse και την ψηφιακή αδελφοποίηση ως έναν νέο τρόπο να συναλλάσσονται με τους καταναλωτές τους, να επεκτείνουν τις σχέσεις τους B2B και να προσλαμβάνουν, να ενσωματώνουν και να εκπαιδεύουν τους νέους και τους υφιστάμενους υπαλλήλους τους. Ακόμη και η αγορά των Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων βλέπει θετικά τις δυνατότητες του Metaverse. Πολλά κολέγια ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα ανοίξουν τα δικά τους Metaversities, μοναδικά ψηφιακά αντίγραφα των Πανεπιστημιουπόλεών τους, όπου οι μαθητές θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα και να αγοράζουν εικονικά φούτερ των κολεγίων από απόσταση.
Νωρίτερα το 2022 η Mastercard συνεργάστηκε με την Coinbase για να δημιουργήσει μια αγορά NFT, που θα επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιήσουν το Coinbase πορτοφόλι τους για να πληρώσουν για ψηφιακά αγαθά χρησιμοποιώντας μια χρεωστική ή πιστωτική κάρτα Mastercard. Εκτός από τη Mastercard, το Παγκόσμιο Τραπεζικό Ίδρυμα HSBC ανακοίνωσε ότι θα έκλεινε σχεδόν 70 φυσικά υποκαταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να επικεντρωθεί στην ίδρυση του ψηφιακού τους αντίγραφου στο Metaverse. Μόλις πρόσφατα η εταιρεία άνοιξε ένα νέο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο metaverse. Από την άλλη η JP Morgan, η PayPal και η Visa βρίσκονται επίσης στον αγώνα για να δημιουργήσουν το δικό τους metaverse ψηφιακό αντίγραφο. Η Mastercard, προκειμένου να καρποφορήσουν οι προσπάθειές της στο Metaverse, κατέθεσε τα ακόλουθα εμπορικά σήματα:
- Μουσικά αρχεία με δυνατότητα λήψης που έχουν πιστοποιηθεί από μη ανταλλάξιμα διακριτικά (NFT). Αρχεία πολυμέσων με δυνατότητα λήψης που περιλαμβάνουν έργα τέχνης, κείμενο, ήχο και βίντεο, που έχουν επικυρωθεί από μη ανταλλάξιμα διακριτικά (NFT). Λογισμικό ηλεκτρονικού εμπορίου που επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν ηλεκτρονικές επιχειρηματικές συναλλαγές στο Metaverse και σε άλλους εικονικούς κόσμους.
- Αγορές για ψηφιακά αγαθά και μέσα που υποστηρίζονται από NFT.
- Επεξεργασία συναλλαγών εικονικών πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, εικονικών προπληρωμένων καρτών και εικονικών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών στο Metaverse. Υπηρεσίες επεξεργασίας πληρωμών, συγκεκριμένα υπηρεσίες διεκπεραίωσης συναλλαγών πιστωτικής κάρτας, προπληρωμένης κάρτας, δωροκάρτας και κάρτας πληρωμής στο Metaverse. Παροχή οικονομικών πληροφοριών στο Metaverse και σε άλλους εικονικούς κόσμους.
- Εκδηλώσεις και παραστάσεις στο Metaverse στους τομείς των χρηματοοικονομικών, των κρυπτονομισμάτων και των NFTs.
- Διαδικτυακές κοινότητες για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, NFTs, Metaverse και εικονικούς κόσμους.
Αυτή είναι μόνο η αρχή για το πού οδεύει το Metaverse. Αυτές οι καινοτομίες δείχνουν με ποιο τρόπο όλες οι επιχειρήσεις, τα brands και οι βιομηχανίες θα ωφεληθούν από την ύπαρξη ενός ψηφιακού αντίγραφου στον εικονικό χώρο. Ο αριθμός των αιτήσεων εμπορικών σημάτων NFT των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τον αριθμό που υποβλήθηκε πέρυσι. Ενώ το 2020 το γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ παρέλαβε 23 αιτήσεις, το 2021 κατατέθηκαν συνολικά 1.965. Μέχρι στιγμής το 2022, έχουν κατατεθεί 1.967 αιτήσεις και ο αριθμός αυτός αυξάνεται ραγδαία.
Επί του παρόντος στο Metaverse υπάρχει μεγάλος αριθμός επενδύσεων και η Mastercard δηλώνει την παρουσία της για να επεξεργαστεί τις πληρωμές μέσω μιας εμπειρίας που θα είναι «ανεκτίμητη».
Επιμέλεια: Bobby Carlton